De Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, School of Arts van de AP Hogeschool is een van de eerste kunstscholen ter wereld en heeft een grote naam en faam opgebouwd met zijn onderwijsprogramma’s en onderzoeksprojecten. Daarnaast profileert de Academie zich als een actieve speler in het culturele veld. De Academie stelt zich tot doel kritische en creatieve kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers te vormen die actief bijdragen aan een kunstwereld en een maatschappij in volle verandering. Nauwe samenwerkingen met lokale, nationale en internationale partners staan garant voor een vinger aan de pols op de domeinen van beeldend en ontwerpend kunstonderwijs, artistiek onderzoek en culturele projecten.
Het opleidingshoofd heeft een centrale rol in het beheren en ontwikkelen van verschillende afstudeerrichtingen binnen de Academie, met aandacht voor het onderzoek in de kunsten en het ondersteunen van het artistieke en theoretische luik. De functie vraagt om een ''hands on'', creatieve en strategische denker die zowel de kwaliteit van het onderwijs kan waarborgen als interdisciplinair werken kan stimuleren binnen een kunstonderwijscontext.
Je staat onder andere in voor:
- Het aansturen en monitoren van de curriculumontwikkeling en het toetsbeleid voor de opleiding: Je bent verantwoordelijk voor de ontwikkeling en samenhang van de leerinhouden binnen de verschillende richtingen, met aandacht voor de integratie van onderzoeksvaardigheden. Je bevordert innovatieve onderwijspraktijken die aansluiten bij de behoeften van studenten en draagt bij aan de ontwikkeling van een breed perspectief op beeldende kunst. Je volgt leerdoelen en ECTS op, en zorgt voor de implementatie hiervan.
- Het stimuleren en opvolgen van de nexus tussen onderwijs en onderzoek, waarbij je studenten en docenten adviseert in de uitwerking van onderzoeksprojecten, zowel theoretisch als praktijkgericht, in overleg met het diensthoofd onderzoek en maatschappelijke dienstverlening. Je faciliteert interdisciplinaire samenwerkingen tussen de verschillende afdelingen, waarbij praktijk en theorie samenkomen.
- De monitoring van de kwaliteit van de opleidingsonderdelen binnen de toegewezen afdelingen, met regelmatige evaluatie, aanpassing en verbeteringsprojecten van het aanbod. Je draagt actief bij aan de kwaliteitszorg binnen de Academie, in samenwerking met andere opleidingshoofden, de adviseur kwaliteitszorg en onderwijsontwikkeling en de departementale beleidsstaf.
- Het volgen van de evoluties op het gebied van onderwijs, onderzoek, maatschappelijke dienstverlening en het werkveld: Je houdt je kennis up-to-date om innovatieve voorstellen te formuleren en om te zetten naar haalbare initiatieven binnen de opleiding. Je bent mee verantwoordelijk voor de benchmarking en concurrentieanalyse van de opleiding.
- Het communiceren over en voorzien van informatie rond de opleiding op regionaal, nationaal en internationaal vlak. Je bent mee het aanspreekpunt en gezicht van de opleiding en behartigt de belangen van de opleiding intern en extern. Je neemt, als vertegenwoordiger van de opleiding, deel aan diverse interne en externe overlegorganen. Je bouwt verder aan een netwerk van partners, zowel nationaal als internationaal, om het onderwijs te verrijken en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te verkennen.
- Het bijdragen aan het strategisch beleid van de Academie. Als actief lid van de staf, draag je, onder de verantwoordelijkheid van het hoofd School of Arts, bij tot de realisatie van de AP-strategie, het formuleren van de strategische doelen en de implementatie van het beleid. Je onderschrijft deze en vertaalt ze naar het beleid in de opleiding.
- Het realiseren van een uitgesproken studentgerichte service en het mee uitdragen van de cultuur van studentenbetrokkenheid, dit in nauwe samenwerking met het Student Center van de hogeschool.
- Het bijdragen aan de opmaak van het jaaractieplan voor de opleiding Beeldende Kunsten, dit in nauw overleg met de opleidingsstaf.
- Het organiseren en coördineren van de opleidingsactiviteiten binnen de opleiding. Je bent mee verantwoordelijk voor de organisatie van de Academie om een optimale dienstverlening te garanderen.
- Het volgen van de evoluties op het gebied van onderwijs, onderzoek, maatschappelijke dienstverlening en het werkveld: Je houdt je kennis up-to-date om innovatieve voorstellen te formuleren en om te zetten naar haalbare initiatieven binnen de opleiding.
- Het stimuleren van de persoonlijke groei van de medewerkers van de opleiding Beeldende kunsten. Je coördineert en motiveert het lectorenteam. Je neemt diverse personeelsbeleidstaken op.