Taakomschrijving
AP Hogeschool engageert zich als hoger onderwijsinstelling ook in relevant en kwaliteitsvol praktijkgericht wetenschappelijk en artistiek onderzoek, midden in het bruisende stedelijke kader van Antwerpen – een stad met een wereldhaven, culturele diversiteit en internationale allure. Als unieke kennisinstelling met een sterke maatschappelijke en artistieke verankering speelt AP een leidende rol als ontwikkelaar, vernieuwer en verspreider van geavanceerde onderzoekskennis. Bij AP Hogeschool huizen flexibele en toekomstbestendige kennis- en onderzoekcentra waar onderzoekers zich thuis voelen en waar het werkveld ons spontaan opzoekt voor partnerschappen en dienstverlening.
Binnen AP hogeschool ressorteert momenteel is een toonaangevend kennis- en onderzoekcentrum voor veiligheid en welzijn op het werk. Hun missie: Mensen en organisaties vormen, sensibiliseren en ondersteunen om zo bij te dragen aan een veiligere en gezondere werk- en leefomgeving.
Dit kennis- en onderzoekcentrum heeft als belangrijkste taken:
Onderzoek uitvoeren:
- Initiëren en uitvoeren van innovatieve onderzoeksprojecten
- Voeren van wetenschappelijk onderbouwd onderzoek
- Valoriseren en toepassen van onderzoeksresultaten in de praktijk
Informatie en kennisdeling:
- Ondersteunen van opleidingen voor preventieprofessionals door informatie en kennis te delen
- Verzamelen van correcte, betrouwbare en praktische informatie over welzijn op het werk en veiligheid in privésituaties voor preventieprofessionals
- Ondersteunen en bijdragen aan het onderwijsaanbod rondom welzijn en preventie
Wat ga je doen?
Informatiebemiddeling: Samen met je collega’s beheer je het informatiecentrum en behandel je dagelijks vragen over welzijn op het werk. Zo draag je bij aan een kwalitatieve en klantgerichte dienstverlening voor preventieprofessionals. Hierbij beheer je de documentatie en onderhoud je ook de databank. Daarnaast zoek je middels projectwerken naar opportuniteiten om deze dienstverlening efficiënt op te zetten middels creatieve en artificiële intelligentie methodieken.
Onderzoeksontwikkeling: Je neemt initiatief in de verdere uitbouw van de onderzoeksactiviteiten. Dit omvat het opzetten van nieuwe onderzoeksprojecten en uitvoeren van onderzoeksopdrachten zowel binnen als in alliantie met de andere kennis- en onderzoekcentra van de AP hogeschool.
Netwerken en vertegenwoordigen: Als aanspreekpunt voor het informatiecentrum onderhoud je contacten met interne collega’s, cursisten en externe partners. Je bouwt een netwerk uit met relevante actoren en vertegenwoordigt de AP Hogeschool op evenementen.
Presentaties en kennisoverdracht: Samen met collega’s geef je presentaties over de dienstverlening van het informatiecentrum en verzorg je sessies over informatiebronnen.
Dienstverlening optimaliseren: Je werkt aan de optimalisatie van de informatie- en kennisdeling van de onderzoeksgroep. Je bewaakt hierbij de balans tussen technologische toepassingen en persoonlijke dienstverlening.
Plaats van tewerkstelling: campus Lange Nieuwstraat - Lange Nieuwstraat 101, 2000 Antwerpen
Profiel
- Je hebt minimaal 10 jaar ervaring als wetenschappelijk onderzoeker en minstens 5 jaar ervaring als preventieadviseur niveau 2.
- Je bezit over een grondige kennis van Welzijn op het Werk, ondersteund door een getuigschrift aanvullende vorming voor preventieadviseur niveau 2. De wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk en Codex over het welzijn op het werk zijn voor jou een open boek. Je bent bekend met overige wetgevende kaders zoals AREI, Vlarem, ADR.
- Ervaring met coördinatie en compliance is een pluspunt.
- Je bent klantgericht en communicatief sterk.
- Je bent vertrouwd met elektronische informatiebronnen en databanken. Ervaring in informatiebeheer (BDI-opleiding of gelijkwaardig) is een pluspunt.
- Je hebt ervaring met functionele veiligheid in de petrochemische sector, machinebouw of aanverwante volgens de geldende standaarden zoals IEC 61508 en IEC 61511.
- Je hebt kennis in het gebruik van elektronische informatiebronnen en databanken: deskundigheid in informatiebeheer en de exploitatie ervan (verwerven, klasseren, verrijken, ontsluiten, registreren, verspreiden, opvolgen, …). BDI opleiding of ervaring is een pluspunt.
- Ervaring en expertise in leiding geven en projectfinanciering/subsidie-aanvragen (regionaal, nationaal of Europees), is een pluspunt.
- Je bent vertrouwd met kwantitatief en kwalitatief onderzoek, bij voorkeur ook met ontwerpgericht onderzoek.
- Je beheerst de courante softwarepakketten
- Kennis van academische software (vb. SPSS) is een plus.
- Je beschikt over sterke mondelinge en schriftelijke communicatieve vaardigheden. Je kunt resultaten toelichten aan verschillende doelgroepen, je hebt een vlotte pen en kan wetenschappelijk rapporteren (ook in het Engels).
- Je kan onderzoeksresultaten vertalen naar producten bedoeld voor het werkveld (vb. adviezen, handleidingen, instrumenten, leerpaden, workshops, …).
- Je bent analytisch ingesteld en werkt nauwkeurig. Je bent bereid om jouw onderzoekscompetenties te ontwikkelen en bij te leren waar dat nodig is.
- Je hebt een positieve, oplossingsgerichte houding.
- Je bent een loyale teamworker, flexibel, ondernemend, en proactief.
Met deze rol draag je bij aan een veilige en gezonde werkcultuur en ondersteun je preventieprofessionals in hun werk. Heb je zin om je kennis en expertise in te zetten voor een beter welzijn op de werkvloer? Dan is deze functie bij de AP Hogeschool iets voor jou!
Toelatingsvoorwaarden
- Je bent in het bezit van een masterdiploma, bij voorkeur in ingenieurswetenschappen.
- Een pedagogisch bekwaamheidsbewijs is geen must maar wel een pluspunt.
Opmerkingen
Wijze van solliciteren
Tot en met 01-12-2024 kan je uitsluitend via http://vacatures.ap.be/ kandideren. Je kandidaatstelling bevat een gemotiveerde brief, een uitgebreid CV, een kopie van het gevraagde diploma en, indien van toepassing, een NARIC-gelijkwaardigheid van het gevraagde diploma.
Indien je de bestuurstaal, het Nederlands, niet machtig bent, ben je bereid om het Nederlands te leren tot op het ERK-niveau B2. De AP Hogeschool ondersteunt internationale medewerkers met een integratietraject en biedt een passende taalbegeleiding aan in het kader van de Vlaamse taalregelgeving.
Selectieprocedure
De selectie gebeurt door een selectiecommissie. Op basis van de ingezonden kandidaturen beslist deze commissie welke kandidaten worden uitgenodigd voor een selectiegesprek. Een bijkomende selectieronde en/of proef kan georganiseerd worden.
Te noteren
Datum kandidaatstelling:
1/12/2024
Datum interview:
vanaf 05/12/2024
Indiensttreding:
01/01/2025 of aansluitend